Aadress: Kooli tee 7, Vägari küla, Põltsamaa vald 48222 Jõgevamaa.
Raamatukoguhoidja Marje Pagi.
Telefon: +372 5350 6125, e-post: Marje.Pagi@poltsamaark.ee
Avatud: ETN 10-18, KRLP suletud.
Raamatukogus on WIFI.




pilt

pilt

esmaspäev, 28. jaanuar 2019

Toiduklubi


18. jaanuaril saime kokku käesoleva aasta esimeses toiduklubis.  Kuna 17. jaanuar on eestlaste rahvakalendris tõnisepäev, siis kuulasid kohaletulnud väikest ülevaadet tähtpäevast.

Tõnisepäev (tõniksepäe, tennüs-, tinnuspää) kannab rahva hulgas ka taliharjapäeva nimetust, harva tuleb ette kesktalvepäeva termin. Wiedemanni andmeil nimetatakse tõnisepäeva jõuluemapäevaks.
 Eestlaste rahvakalendris on tõnisepäev üks peamisi talve keskpaiga tähistajaid ja talve poolitajaid. Kuna tõnisepäevast arvati pool talve mööda olevat, tuletas see meelde talviste toiduvarade kulutamist. Igatahes manitses see omamoodi kokkuhoiule, sest niihästi inimese-kui ka loomatoidu puudus oli kevadtalvel liialt sagedane. Poole talve möödumist illustreerib vanasõna talveuneliste kohta: tõnisepäeval pöörab karu teise külje ja hakkab käppa imema.
Tõnisepäeval täheldatakse ka kevade algete ilmumist: päev läheb kukesammu võrra pikemaks, päike hakkab riiet pleegitama.
Tõnisepäeva ilma järgi, nagu südatalve ilmastiku järgi üldse, arvatakse kujunevat suve ilm ja viljakasv. Paistab tõnisepäeval päike, ennustab see häid suveilmu ja head viljakasvu (teraseid rukkeid), haljast heina. Ka vähene päikesepaiste (traditsiooniline ütlemine: kui niigi palju päikest paistab, et mees hobuse selga saab hüpata) mõjub positiivselt. Inimestele ja loomadele pidi tõnisepäeva, üldse südatalve päikesepaiste tervist tooma. Paistab tõnisepäeval päike, on mehed terved.
Tõnisepäeval ei tohtinud kedrata: siis sead ei sigi ja lambad hakkavad "Ümber käima". Ka kalavõrku ei tohtinud kududa ega parandada. Tõnisepäeval tuli treppi pesta, siis pidi pärast talve rikkus majja tulema. Tõnisepäeva söögiks oli seapea (või seakõrvad): siis pidid sead sigima.

Lahendasime ka viktoriini 2019. aastal toimuvate sündmuste kohta. Vastata tuli kümnele küsimusele. Vastusevariante oli kolm ja nende seast tuli õige välja noppida.



porgandikook
 (Väga maitsev. Maiel paluti teinegi kord sama kooki küpsetada)

Fazeri must näkileib päevalilleseemnetega,
 mis rahvale väga meeldis
 
 
Mõned näited veel toidulaualt:
 
Salat (koostisained): hiina kapsas (kui päris kapsaga teha, tuleks lasta seista 12 tundi), paprika, sibul, õun, varsseller, sidruni mahl, sool, suhkur, õli.
 
Salat: hiina kapsas, lumekrabi pulgad, kodujuust, värske kurk, tomat, till, sool, pipar, vegan majonees.
 
Salat: uba, paprika, tomat, sibul, till, varsseller, majonees, hapukoor, veidi soola. Peale sinihallitusjuust.

Porgandikook: 4 muna kloppida lahti, toiduõli, riivitud toores porgand, kuivatatud datlid ja ploomid, täistera nisujahu, sool, suhkur, küpsetuspulber.

Lehttaignast pulgad: määrida pealt munaga, peale riivitud juust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar