Aadress: Kooli tee 7, Vägari küla, Põltsamaa vald 48222 Jõgevamaa.
Raamatukoguhoidja Marje Pagi.
Telefon: +372 5350 6125, e-post: Marje.Pagi@poltsamaark.ee
Avatud: ETN 10-18, KRLP suletud.
Raamatukogus on WIFI.




pilt

pilt

pühapäev, 9. juuni 2019

Käes on jaanikuu

Helendav avarus ümber ja üle.
Kõrge taevas on taevalik; sinine.
Varjab sõnajalg jaanikuu lopsaka süle,
õit ja õnne jääb otsima inime.

                                       Virve Osila


Jõulud ja jaanipäev on eestlaste aastaringis kaks tähist, mis ühtviisi olulised ning oodatud. Suured pühad - ja seda need talve ja suve keskpunktid ju on - nõuavad pikka ootusaega, tasast jõudmist nendeni. "Aega arvati vanasti tähtpäevade järele. Aasta oli jagatud kaheks pooleks. Jaanipäevast jõuluni ja ja jälle jõulust jaanipäevani." (Tarvastu)
   Läheneva jaanipäeva märke tunneme eelkõige looduse kaudu, mis oma täisküpsuses suure suve algust kuulutamas. Kaunilt kõlav ütlemine - "jaanipäeval õitseb kõik, mille sünnitanud maa" - on kindlasti omal kohal, sest meie põhjamaine taimeriik on õitemeres, oma vägevuse tipul. "Jaaniööl tuleb iseäralik elu loodusesse. Puu kõneleb jaaniööl puuga, lilledki ajavad lilledega juttu ja rohi kuulutab sahisedes oma tähelepanemisi rohule. Kivid üksi seisavad tummalt ja kuulavad kadeda meelega pealt, kuidas terve loodus ennast "jututoaks" moondunud." Taimedes tundub olevat niipalju elujõudu, et inimenegi püüab sellest osa saada. On ootuspärane, et just sellel ajal korjatud taimedest kõige enam abi loodeti. "Jaaniööl tuli koguda ka kõiki arstitaimi, sest hiljem kaotavat taimed oma raviva toime. Samuti valmistati jaaniööl kasevihtasid ja nendega vihtlemine pidi ravima jooksva-ning muid liigese- ja lihastehaigusi ja valusid". Ei jäetud loomigi hooleta - "loomadele toodud enne jaanipäeva üheksa valla maa pealt lilli, siis olla sui piima ja või saak ees" (Rapla).
  Jaanipäevaks on hein niitjat ootamas ja kuigi heinategu üldjuhul alles pärast jaani õige hoo sisse saab, peab natuke jaaniheina jaanilaupäevaks niidetud olema. "Kui enne jaanipäeva heinu tehakse, siis võib neid igale loomale rohuks pruukida haiguste vasta ja ta aitab" (Helme). Jaanipäevast sai alguse lakasmagamine, mille mõnu veel tänagi oskame nautida. "Heinategu peab alustama enne jaani, see on õige peremees, kelle pere enne jaani - jaanilaupäeval saab juba lakas värske heinte peal magadfa" (Anna).

Allikas: "Väike jaanipäevaraamat"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar