Aadress: Kooli tee 7, Vägari küla, Põltsamaa vald 48222 Jõgevamaa.
Raamatukoguhoidja Marje Pagi.
Telefon: +372 5350 6125, e-post: Marje.Pagi@poltsamaark.ee
Avatud: ETN 10-18, KRLP suletud.
Raamatukogus on WIFI.




pilt

pilt

neljapäev, 3. veebruar 2022

Külaskäik raamatukokku

 Täna, 3. veebruaril käisid raamatukogus külas Põltsamaa lasteaia Aidu õppekoha lasteaialapsed koos õpetajate Kerttu, Maarja ja sotsiaalpedagoog Annelyga.

Tuldi tegema tutvust meie näitusel olevate dinosaurustega. Neid on välja pandud 67.

Rohkete illustratsioonide ja fotodega raamatutest on leida dinosauruste kohta hulga põnevat infot. Neist saab uurida, millised eelajaloolised loomad kunagi Maal peal kõndisid, mida sõid ning mis häält nad võisid teha. Raamatus "Hämmastavad Dinosaurused" on ka 10 helinuppu, siin saab kuulata, mis häält dinosaurused tegid.

Rännak ajas tagasi tehtud, laenutasid lapsed ise raamatud rühma kaasa, et koos õpetajaga veel põhjalikumalt uurida hiigelsuurte loomade eluolu, kes valitsesid kunagi maad.  

Infot suurematele teadushuvilistele

Teadlased on jõudnud lõpule maailma suurima looma jäänuste uurimisega, kes üldse olemas on olnud. Dinosaurus kannab nime Patagotitan mayorum ja ta elas umbes 100 miljonit aastat tagasi. Looma suurusest kõneleb fakt, et teadlased avastasid dinosauruse luud 2014. aastal, kuid on alles nüüd jõudnud uurimisega lõpule.

Teadlastele on siiani selgusetu, millest tulenes dinosauruste suurus ehk miks nad kasvasid nii suureks ja kaalusid meeletult palju. Teadusajakirjas The Royal Society ilmunud artikkel pakub omalt poolt mõned põhjused.

Arvatakse, et suurima dinosauruse kogupikkus oli keskmiselt 37 meetrit ja ta kaalus ligikaudu 69 tonni ehk sama palju kui üks kosmosesüstik või üheksa elevanti. Teadlased avastasid viie või kuue täiskasvanud dinosauruse luud Argentiinast. Fossiilide hulgas on skeleti osi ja kokku umbes 150 luud. Näiteks on leitud dinosauruse reieluu suurem kui täiskasvanud inimene.

Patagotitan mayorum elas teadlaste arvates Kriidi ajastul. Kriit vastab ajavahemikule 145 kuni 65 miljonit aastat tagasi. Sellel ajal elanud dinosaurused kasvasid nii suureks, sest õistaimi oli meeletult ja nad said kogu aeg süüa ilma, et oleksid pidanud toitu jahtima. Samuti oli suur - ja eriti kõrge - olla kasulik, sest nii ohustas neid vähem kiskjaid.

Allikas: ifscience.com

 









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar