Aadress: Kooli tee 7, Vägari küla, Põltsamaa vald 48222 Jõgevamaa.
Raamatukoguhoidja Marje Pagi.
Telefon: +372 5350 6125, e-post: Marje.Pagi@poltsamaark.ee
Avatud: ETN 10-18, KRLP suletud.
Raamatukogus on WIFI.




pilt

pilt

neljapäev, 23. märts 2023

Kohtumine Gerly Orumaa-Sellakuga

Teisipäeval, 21. märtsil oli Põltsamaa Valla Lasteaia Aidu õppekoha lastel ja õpetajatel põnev kohtumine nukkude ja mängukarude koguja Gerly Orumaa-Sellakuga. Lapsed saabusid kohtumisele kolme grupi kaupa.

 Külaline jagas lastele selgitusi, kuidas nukud üle maailma tema juurde on jõudnud. Gerly teadmised nukkude kohta olid põhjalikud. Kaasahaaravalt oskas ta iga nuku kohta midagi põnevat rääkida. Kaasas olnud korvikesest näitas ta lastele nuku kehaosi ja nukuriideid. Sageli nad selliste katkistena Gerly juurde jõuavadki. Siis tuleb neid ise taastama ja remontima hakata. Gerli ise on näiteks nuku ripsmete taastamiseks kasutanud pintsli karvu ja  nuku keele meisterdamiseks kipsi pulbrit. Kuulsime, et nuku juuksed on sageli tehtud kaameli ja kitse karvadest, tihtilugu ka päris juustest. Nukuriideid õmmeldi käsitsi või pandi neile selga päris lapse riided. Kuulsime sedagi, et nukkude seest on leitud käevõrusid, prosse, kaelakeesid, mis on sinna peidetud.

 Nukkude seast tõstis  Gerly esile Poolas toodetud Eesti rahvariietega nukku. Sõja ajal oli see nukk jõudnud koos perega Stockholmi. Sõja lõppedes jõudis nukk Eestisse tagasi. Kui vanaproua, kellele see nukk kuulunud oli, ära suri, leidsid omaksed nuku kapi põhjast riide sisse mähituna. Üks nukk oli Gerly juurde jõudnud täitsa pruuni värvi. Hiljem selgus, et see oli üle värvitud. Mängukarude kohta olid Gerlyl karulood pajatada.

Aitäh Gerlyle põneva kohtumise eest!



Gerly nukkudega



Lapsed nuku kehaosadega tutvumas





Kaameli ja kitse karvast juuksed





Prantsusmaalt saabunud nukk jõudis Gerly juurde hõbedast käevõru, peegli ja omaniku ristimise kleidiga



Marina noorema rühma lastega



Selline näeb välja nuku pea sisemus


                                                                        Nuku silmad





Vanema  rühma lapsed  




Nukk, mille Gerly vanaema leidis aiamaad kaevates ja
 millest sai alguse huvi vanaaegsete nukkude vastu








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar